Μονή Κηπίνας

Η Μονή Κηπίνας χτίστηκε το 1212 και βρίσκεται στο χωριό Καλαρρύτες Ιωαννίνων. Η ονομασία προέρχεται από τους κήπους που καλλιεργούσαν κοντά στη μονή οι μοναχοί. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου καθώς είναι σκαρφαλωμένο στο κοίλωμα ενός ψηλού κατακόρυφου βράχου.
Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φθάνει ως τη βάση του βράχου και από εκεί ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και μια ξύλινη γέφυρα, οδηγούν στο μοναστήρι. Κατά την Τουρκοκρατία, η ξύλινη γέφυρα ήταν κινητή και οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό, ώστε να προστατεύονται από επιδρομές. Το ρόλο της στέγης παίζει ο συμπαγής βράχος που έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει ένα τέλειο θόλο. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, κατέφευγαν εκεί για ασφάλεια οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών.Ο μικρός ναός της μονής είναι κατάγραφος με αγιογραφίες πιθανόν του 17 ου αιώνα. Το ρόλο της στέγης παίζει ο συμπαγής βράχος που έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει ένα τέλειο θόλο. Δυστυχώς πολλές φορές κλέφτες ξεγύμνωσαν το μοναστήρι από τα ιερά του κειμήλια.
Στον πρόναο του καθολικού αριστερά βρίσκεται μια βαθιά σκοτεινή σπηλιά. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, κατέφευγαν εκεί για ασφάλεια οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών. Το σπήλαιο έχει μήκος 240 μ. και εξερευνήθηκε το 1956 από τη σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου, δεν είναι όμως επισκέψιμο.

Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην ¨Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου¨ ,πανηγυρίζει όμως την Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής. 
Η προσπέλαση του μοναστηριού γίνεται από ένα μικρό μονοπάτι στα ανατολικά του λαξευμένο στο βράχο και από μια μικρή κρεμαστή ξύλινη γέφυρα. Στο βράχο χτίστηκε το καθολικό της Μονής,μια μικρή μονόκλιτη Βασιλική, που εντυπωσιάζει μέσα στην επιβλητικότητα του χώρου. Αποτελείται από τον νάρθηκα, τον κυρίως ναό και το Ιερό Βήμα τα οποία είναι ενσωματωμένα στη σπηλιά.
Υπάρχουν στο μοναστήρι χώροι υποδοχής, φιλοξενίας καθώς και τα κελιά των μοναχών. Οι παραπάνω χώροι εκτείνονται σε δυο επίπεδα. Στο ισόγειο εκτός από το καθολικό υπάρχει χώρος καθιστικού. Στον όροφο επίσης υπάρχει χώρος καθιστικού το ¨Αρχονταρίκι¨ με καταπληκτική θέα στη γύρω περιοχή καθώς επίσης και τρία κελιά με τζάκι και λιτή επίπλωση.
Από τον πρόναο αριστερά του ναού μέσα από μια ξύλινη πόρτα γίνεται η είσοδος στο σπήλαιο. Για είκοσι περίπου μέτρα προχωρεί κανείς σκύβοντας. Το όλο σπήλαιο έχει μήκος 240 μέτρα και είναι προσιτό με μικρές μόνο δυσκολίες. Οι σταλακτίτες είναι σπάνιοι ,καθώς και τα νερά με εξαίρεση 2 μικρές λιμνούλες που υπάρχουν κοντά στην είσοδο.
Σύμφωνα με την παράδοση στην μονή Κηπίνας λειτούργησε κρυφό σχολειό καθώς επίσης χρησιμοποιήθηκε και σαν φρούριο κατά την ελληνική επανάσταση του 1821 εξαιτίας της δυσπρόσιτης θέσης της.
Έχουν γίνει κατά καιρούς εργασίες για την συντήρηση της πρόσοψης της μονής.Τελευταία έγινε πλήρη ανακαίνιση της Μονής με χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων μέσω του προγράμματος Leader II της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και διάνοιξη του μονοπατιού για την πρόσβαση στη μονή με χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων.

 

DSCN0336 DSCN0337 DSCN0338 DSCN0339 DSCN0340
DSCN0344 DSCN0347 DSCN0348 DSCN0349 DSCN0350
DSCN0351 DSCN0352 DSCN0353 DSCN0361 DSCN0362

 

Απαγορεύεται κατά τον Ν.2121/1993 και κατά τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή ολική, μερική, περιληπτική η κατά παράφραση, η διασκευή, απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ προηγούμενης έγγραφης άδειας του Γιωργου Τρουλινου και τών συντελεστών της Ιστοσελιδας. Φωτογραφιες copyright: ΝΕΛΛΑ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ all rights reserved -- Κειμενα: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΗΠΙΝΑΣ-ΜΕΤΟΧΙΟ Ι.Μ.ΤΣΟΥΚΑΣ

 

 

copyright 2011 landscapes.gr || Design & Development adtech.gr || All rights reserved